CheapConnect forum

Algemeen forum => Algemeen forum => Topic started by: cdgmol on 18 Jun 2019, 23:10:46

Title: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 18 Jun 2019, 23:10:46
Ik ben sinds enkele dagen een nieuwe klant van CC en had nog geen ervaring met en nauwelijks kennis van VoIP (gebruiken).

Gisteren ging ik aan de slag met de vorige week gekochte Cisco SPA112 en het invullen van de 'Quick Setup' was geen probleem m.b.v. de gegevens in de van CC ontvangen e-mail. Maar vanwege de duizelingwekkende hoeveelheid instellingen bij de andere tabs, ging ik maar eens op het forum kijken. Na zoeken met 'SPA112' zag ik gelukkig in het bovenste topic een verwijzing naar een handleiding. Helaas was die "handleiding" voor mij aanleiding om (gistermiddag) een e-mail naar CC te sturen met de volgende inhoud:

Enkele dagen geleden heb ik een account aangemaakt en de betaling(en) uitgevoerd.
Gisteren ben ik begonnen met het instellen van mijn Cisco SPA112 en de 'Quick Setup' was met de gegevens in jullie e-mail redelijk eenvoudig te doen. Maar toen ik naar de overige instellingen ging kijken, werd ik volkomen moedeloos en bijna radeloos. En dan durven jullie reclame te maken met 5 minuten. Nou, mijn inschatting is dat het ergens tussen de 5 uur en 5 dagen gaat vergen.

Vandaag ben ik door zoeken met "CheapConnect SPA112" op jullie forum terechtgekomen en daar zoeken met SPA112 levert 8 treffers op. En in het bovenste topic zag ik een verwijzing naar een handleiding.
Wel, mijn opluchting was van zeer korte duur want dat noem ik geen handleiding maar een misleiding. Dat de summiere teksten onnodig flets zijn en dat een regel soms helemaal rechts begint, is al zeer irritant. Maar de 3 afbeeldingen met instellingen zijn volkomen onleesbaar. Van de 2 afbeeldingen van 'Quick Setup' is dat niet erg, want voor dat gedeelte heb ik (en de meeste andere klanten) deze z.g. handleiding niet nodig.

Na het zien van de vele instelmogelijkheden van de SPA112 en na het zeer vluchtig bekijken van de andere topics, vraag ik mij echt af of het voldoende is om alleen nog iets bij 'Line 1' in te stellen. Ik vermoed en verwacht dat dit zeker niet optimaal zal zijn.

Het zou trouwens erg handig zijn als er op jullie website een back-up bestand (*.cfg) gedownload kon worden. In die configuratie moeten dan de meest gebruikelijke of gewenste aanpassingen verwerkt zijn, maar de 'Quick Setup' moet natuurlijk nog 'Factory default' zijn.

Ik neem aan dat jullie zullen begrijpen dat ik op dit moment zeer negatief oordeel over CheapConnect en ik vraag mij af of ik soms een verkeerde keuze heb gemaakt.
[Einde citaat]

Al na 22 minuten ontving ik van CC hierop een reactie, maar wat voor een! Een beknopte samenvatting:
Zij bieden een simpel online platform aan voor Voice over IP diensten.
Zij bieden wel wat handleidingen aan op hun website.
Zij richten zich niet op het leveren van VoIP hardware en voor de ondersteuning daarvan moet je bij die verkopers zijn.
Je kan bij hen een telefoonnummer bestellen wat te gebruiken is via VoIP.

Gisteravond ging ik nog een keer naar die z.g. handleiding en tot mijn verbazing was de tekst nu goed leesbaar en correct uitgelijnd. Dus ik dacht dat men dat snel had aangepast. Niet dus, want een tijdje later zag het er weer net zo slecht uit als 's middags.
Wel, dat raadsel is opgelost en blijkt afhankelijk te zijn van hoe je het opzoekt. Via de website en 'Contact & Support' krijg je de slechte versie en via het forum en 'Handleidingen' (rood) krijg je de fatsoenlijke versie. Maar in beide gevallen zijn de afbeeldingen met gegevens volstrekt onleesbaar.

Ik ben dus vandaag maar eens wat gaan proberen zonder nog iets te veranderen in de SPA112. Na opnemen van de telefoonhoorn klinkt de "zoemtoon" krakerig en na het tot stand komen van de verbinding (duurt soms erg lang), krijgt de tegenpartij een krakerige stem te horen.

Dan nog iets wat ik een beetje storend vind. Na het opnemen van de hoorn moet je niet te lang treuzelen met het intoetsen van het telefoonnummer. Na 10 seconden krijg je namelijk al de bezettoon en die tijd zou best iets langer mogen zijn.

In mijn e-mail heb ik al iets geschreven over mijn gemaakte keuze. En als ik dan de ervaring van gebruiker 'voorstad' zie in 'topic,313.msg1178.html#msg1178', dan geeft dat zeer te denken.
Gelukkig heb ik een SIP account met een nieuw telefoonnummer en nog niet mijn huidige oude nummer laten porteren. Die tip kwam ik een tijdje geleden ergens tegen en dat is inderdaad een zeer verstandig advies. Dus als het niet binnen redelijke tijd lukt om problemen en tekortkomingen op te lossen, dan ga ik zeker het voorbeeld van 'voorstad' volgen.

P.S. Nog een bron van ergernis: de volslagen overdreven idioterie om 6 nagenoeg tot volstrekt onherkenbare letters te moeten invullen bij het registreren voor dit forum.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: harry on 18 Jun 2019, 23:25:48
Jammer van deze negatieve reactie. Ik gebruik CC al jaren naar volle tevredenheid.
Inderdaad kan het instellen van VOIP soms wat lastig zijn. Als je daar geen zin in hebt moet je er misschien niet aan beginnen.
Er zijn soms veel instellingen, maar de meeste kan je gewoon op de default waarde laten staan.
Als je het een paar keer hebt gedaan, wordt het steeds gemakkelijker.
En je kan van CC toch niet verwachten dat ze voor de lage fee die ze rekenen, support op VOIP apparatuur gaan geven.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: OzzyMush on 19 Jun 2019, 13:33:53
Voor iemand die geen ervaring met en nauwelijks kennis van VoIP telefonie heeft is het gebruiken/instellen van een ATA een gedurfde keuze, of het nu een Cisco of Grandstream is.
ATA's hebben wat dat aan gaat veel te veel instellingen. Je zult eerst de Admin Guide moeten doorgronden wil je goede instellingen kunnen maken.
Ik stel voor om b.v. de Gigaset N300A te kopen. Gemakkelijk in te stellen en werkt goed.

Bij alle budget aanbieders hoef je niet of support te rekenen, kost ze alleen maar geld.
Zoek een provider die support levert en niet alleen op het product (VoIP telefonie) wat zij leveren.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 19 Jun 2019, 14:45:03
Aha, gelukkig al wat reacties, het lijkt soms wel of er niemand op dit forum komt.
Ik zag dit bericht gisteren al en kwam nu terug om te reageren, maar nu heb ik weinig meer toe te voegen.
Ik gebruik CC ook tot volle tevredenheid, op een fritzbox, er zijn wel wat eigenaardigheden cq dingen die je even moet weten in de categorie "O, zit dat zo".
Ik heb div. mensen (met koudwatervrees) over de voip drempel getrokken, en die roepen : "dit had ik veel eerder moeten doen"
O ja, onlangs kocht ik op rommelmarkt een SPA 2102-R , gewoon om daar ook eens kennis mee te maken, maar daar ben ik nog niet verder mee gekomen.

Wbt de opmaak vd gebruiksaanwijzing op deze site, die heb ik ook even bekeken en is niet optimaal, maar de schermafdrukken zijn alleen ter indicatie, in platte tekst staat er bij wat er ingevuld moet worden.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: OzzyMush on 19 Jun 2019, 20:56:29
@cheapK
Quote
Aha, gelukkig al wat reacties, het lijkt soms wel of er niemand op dit forum komt.
Ik wil graag reageren, maar dan moeten er wel vragen gepost worden die een antwoord waard zijn. Anders is het zonde van mijn tijd die ik er in moet stoppen.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 22 Jun 2019, 20:00:50
Diverse reacties van tevreden klanten, maar daar schiet ik niet veel mee op.

Over de wazige afbeeldingen in de handleiding wil ik nog opmerken dat als deze geen informatie toevoegt, deze beter kan worden weggelaten. Tegen een fatsoenlijke resp. duidelijke afbeelding heb ik natuurlijk geen bezwaar, maar nu was het voor mij aanleiding om te proberen de informatie te ontcijferen.
En dan die 2 afbeelding van het 'Quick Setup' scherm. Dat vind ik op zijn minst een beetje overbodig.
Bovendien staan de gegevens ook in de 'Uw nieuwe CheapConnect SIP account' e-mail. En natuurlijk had ik het prettig gevonden als er in de handleiding ook een beknopte toelichting op de aangeraden SIP instellingen was vermeld. Nu moet ik dat elders zien te vinden.

Ik verwacht echt niet van CC dat ze iedereen bij alle mogelijke problemen gaan helpen. Maar het zou zeer nuttig zijn als er in de handleiding of bij de 'Meest gestelde vragen' wat informatie zou staan over veel voorkomende problemen resp. verschijnselen. Dat zijn vermoedelijk krakerig geluid, het soms wegvallen van een verbinding en traagheid bij het tot stand komen van de verbinding.

Ik ben gewend aan en heb veel ervaring met experimenteren en 'trouble shooting'. Maar juist daarom weet ik dat dit soort aanwijzingen zeer nuttig kunnen zijn. Dan weet je namelijk waar je op moet richten, zodat je niet in het wilde weg hoeft te gaan schieten.

Wat gegevens over die traagheid bij het opbellen.
Als ik vanaf mijn huidige KPN nummer het nieuwe VoIP nummer ga bellen, dan hoor ik 2 sec na het kiezen de oproeptoon en tevens reageert dan ook het op de SPA112 aangesloten toestel.
Bij de test in omgekeerde richting duurt het ca. 11 sec en tot die tijd hoor je nog niet de oproeptoon (in de telefoonhoorn).
Mijn vraag is of deze traagheid vrij normaal is voor VoIP en als dat niet zo is, met welke instelling(en) kan ik deze tijdsduur benvloeden.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 22 Jun 2019, 21:13:04
Zo te lezen heb je het nu dus wel aan de gang ?
Wbt de wachttijd na het "draaien" van het nummer, in mijn geval (een fritzbox) als ik na het ingeven van het nummer een # toets dan is dat het teken voor "nummer compleet", er is een bepaalde tijd waarin er nog een cijfer kan komen.

Overigens gebruik ik dat eigenlijk nooit, ik plak het nummer vanuit een website of email in het adres boek en geef er een (tijdelijke) korte code aan.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: OzzyMush on 23 Jun 2019, 14:57:39
Quote from: cdgmol
Diverse reacties van tevreden klanten, ....
Wie zegt dat ik een tevreden klant bent?
Misschien gebruik ik VoIP van CC voor heel andere doeleinden...
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: OzzyMush on 23 Jun 2019, 15:01:57
Quote from: cdgmol
Ik ben gewend aan en heb veel ervaring met experimenteren en 'trouble shooting'. Maar juist daarom ...
lees je rst de Admin Guide en ga je daarna pas aan de slag, toch?
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 25 Jun 2019, 17:45:09
Nee OzzyMush, dat deed ik niet omdat de CC handleiding de indruk wekte dat de 'Factory default' instellingen niet aangepast hoefde te worden. Dan ga ik dus niet eerst een document van 147 pagina's bestuderen. En zoiets doe ik zeker niet bij voorbaat als op de website te lezen is "Maak een account aan en u bent binnen 5 minuten bereikbaar".

Wat de situatie niet makkelijker maakt, is dat zoeken naar 'Register expiration' of 'Registation timeout' of 'Registration interval' in de 'Administration Guide' van de SPA112 niets oplevert.
Deze 3 termen staan in de CC e-mail met de vermelding dat daarvan de waarde tussen 360 en 3600 seconden moet liggen. Zoeken in die Admin Guide naar 3600 levert verwijzingen op naar 'Resync Timer', 'Resync Periodic', 'Resync Error Retry Delay', 'Upgrade Error Retry Delay', 'Register Expires' en 'Proxy Fallback Intvl'.

Dit zoekresultaat betekent dat ik alleen voor 'Register expiration' een beschrijving heb gevonden.
Dus nu zou ik graag willen weten wat de "vertaling" is van die 2 andere instellingen.
En eigenlijk ook de gebruikelijke Engelstalige aanduiding van b.v. krakerig(heid) of ruis.
En hoe kan een "beginneling" iets vinden over de instellingen die b.v. met vertraging te maken hebben? Want 'delay' komt enorm vaak voor in de Admin Guide.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 30 Jun 2019, 16:59:25
Ik heb inmiddels geprobeerd de "vertalingen" te vinden voor de 3 instellingen die in de CC e-mail vermeld worden, maar daar ben ik maar gedeeltelijk in geslaagd.

Bij 'Line 1' onder 'Proxy and Registration' staat 'Register Expires' die op 3600 is ingesteld. Deze optie wordt ook in de CC handleiding vermeld en ik neem aan dat dit hetzelfde is als 'Register expiration' uit de CC e-mail.
Maar of 'Registration interval' soms de aanduiding is voor 'Proxy Fallback Intvl' zou ik graag willen weten.

Een mogelijke 'match' voor 'Registation timeout' heb ik echter nog niet kunnen vinden. Het zou misschien een 'SIP Timer Values (sec)' instelling kunnen zijn, maar alleen 'Reg Retry Long Intvl' heeft een waarde die tussen 300 en 3600 ligt.

Onder 'Audio Configuration' zie ik dat daar 'Preferred Codec' staat die op G711u is ingesteld. Dat heb ik maar veranderd in G711a, maar jammer genoeg klinkt de continue toon na opnemen van de hoorn nog steeds niet zuiver. Ik zou het zeer waarderen als iemand een suggestie heeft waarmee dit mogelijk verbeterd kan worden.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 01 Jul 2019, 10:31:30
Hallo,
Sinds vandaag op het forum geregistreerd. Ik heb lang een goed werkend CC nummer gehad, maar ben ermee gestopt toen ik dat niet meer nodig had.
Verder, lang een SPA3102 gebruikt, met al de instellingen die een SPA112 ook heeft. Nu gebruik ik een Fritzbox, omdat ik dan maar een apparaat nodig heb voor telefonie en DSL.

Het krakerige geluid wordt waarschijnlijk veroorzaakt, doordat in de SPA in de SIP tab RTP Packet Size op 0.030 staat. Dat moet 0.020 zijn.

Als je meer tijd wilt hebben om een nummer in te tikken kun je dat instellen met een timer. In het dial plan zet je dan voor de haakjes L:15 bijvoorbeeld. Daar kun je mee experimenteren.
Met een andere timer kun je instellen dat een direct verbonden wordt. Bijvoorbeeld 112S0. Als het apparaat 112 herkent, wordt de verbinding onmiddellijk tot stand gebracht.

Er staat dan in het dial plan bijvoorbeeld:
L:15(112S0|xx.)

Register Expires 3600 is standaard. Daar moet je alleen naar kijken als je problemen hebt met de registratie. Maar ik lees niet dat dat het geval is? Als dat aan de hand is, ondervind je problemen met bereikbaarheid. Daar is ook een andere instelling voor.

Al de instellingen die je eventueel zou kunnen maken in de SPA, en dat zijn er heel veel, moet je niet aankomen, tenzij er een aanleiding toe is, dus iets niet helemaal werkt zoals je wil.

Hoop dat het helpt en hoor het graag!

Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 01 Jul 2019, 17:57:23
Bedankt voor je reactie, abmg.

Na wijzigen van  de 'RTP Packet Size' van 0.030 naar 0.020, klinkt die toon nog hetzelfde. Dat is echter geen enkel probleem, maar toen ik zo'n 2 weken geleden met testen begon was er soms ook storing "aan de andere kant". Dat was dus aanleiding om argwanend te zijn over het geluid bij opnemen van de telefoonhoorn.
Gelukkig is er de laatste tijd bij het testen van de verbinding (door naar mijn KPN nummer te bellen) geen merkbare storing of vervorming geweest.

Het gedeelte over 'dial plan' is mij (nog) niet duidelijk.
Enkele dagen geleden kwam ik echter ergens op internet informatie tegen over toevoegen van # achter het laatste cijfer. Dat heeft een verbluffend effect op de eerder beschreven vertragingen. Als ik bel vanaf een op de SPA112 aangesloten telefoon, dan duurt het 13 sec voordat de verbinding tot stand is gekomen. Als ik na het laatste cijfer ook nog op de # toets druk, dan duurt het maar 2 sec.

Zolang er geen aanleiding is om iets te wijzigen aan de 'Factory default' instellingen, zal ik dat ook niet doen en zeker niet als ik niet weet wat er door benvloed wordt. Ik vind het echter wel wenselijk dat ik weet welke 3 instellingen bedoeld worden met het drietal dat in de CC e-mail vermeld wordt.

N.B. Vandaar dat ik zo negatief oordeel over de z.g. handleiding op de CC website.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 02 Jul 2019, 19:54:05
Je vroeg:
Maar of 'Registration interval' soms de aanduiding is voor 'Proxy Fallback Intvl' zou ik graag willen weten.

Registration interval is de periode tussen registratie en hernieuwen van de registratie.

Proxy Fallback Intvl is niet van toepassing. Als de SPA DNS records gebruikt, kunnen daar alternatieve proxy's instaan, waarvan er dan een gekozen wordt. Dit is niet van toepassing.

Registration time out kent de SPA niet. Als ik het begrijp, dan is dat van toepassing op een apparaat dat registreert zonder Exprires op te geven. zonder dat zou de registratie dus na een uur (3600 sec) verlopen bij de server.

De SPA registreert bij de server, meldt zich aan en meldt hoelang het geregistreerd wil blijven. CC zegt, kies een getal tussen 300 en 3600, een andere duur verwerkt de server niet. Standaard is 3600. D.w.z. dat als je de SPA opstart, hij meldt zich aan bij CC, de aanmelding een uur geldig is. Ook als je de SPA uit het stopcontact trekt, kun je binnen dat uur op de site van CC zien, dat het apparaat nog aangemeld is.

Wat de tonen betreft, weet ik niet wat je bedoelt. De (in-) gesprekstoon e.d.?
In de SPA Regional tab:
Dial Tone: 425@-19;30(*/0/1)
Dat geeft een bekende "Nederlandse" gesprekstoon. Zo kun je een aantal van die waarden bijwerken. Als je die wilt hebben, geef ik ze je.
Standaard zal het op Amerikaans staan en klinkt het vreemd.

Het dial plan staat op de Line tab. Als daar (xx.) staat is het goed en kun je alles bellen. Maar je kunt daar meer mee doen.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: OzzyMush on 02 Jul 2019, 20:08:51
@abmg

Hallo Ab,
Hoe gaat het er mee.
Is het te rustig, zeg maar te stil, op het BP forum?
Hier is het ook niet zo spannend hoor?
Ach, ik heb er wel een paar klanten aan overgehouden die VoIP problemen hadden en niet door CC geholpen werden. Tja.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 03 Jul 2019, 19:31:16
Hallo abmg en zeer bedankt voor de uitgebreide informatie. Als ik dat allemaal verwerkt en (grotendeels) begrepen heb, durf ik wel te stellen dat ik geen beginneling meer ben.   :)

Mijn opmerkingen over het geluid gaan over de continue toon na opnemen van de hoorn als er (nog) niet gebeld wordt. Maar zoals ik in mijn vorig bericht schreef, is dat geen enkel probleem. Dat laatste zou wel het geval zijn als de geluidskwaliteit tijdens een gesprek niet goed zou zijn.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 03 Jul 2019, 22:26:39
Quote
Als ik dat allemaal verwerkt en (grotendeels) begrepen heb, durf ik wel te stellen dat ik geen beginneling meer ben.   :)
Zie je maar dat het niet zo moeilijk is!  :)

Die continue toon is de dial tone.
Onder de tab regional kun je de tonen aanpassen (een van de eerste dingen die ik altijd deed in de SPA):
Dial Tone: 425@-19;30(*/0/1)
Second Dial Tone*: 425@-19;30(*/0/1)
Outside Dial Tone: 425@-16;30(*/0/1)
Busy Tone: 425@-19;30(.5/.5/1)
Reorder Tone: 425@-19;30(.25/.25/1)
Off Hook Warning Tone**: 425@-19;*(.25/.25/1)
Ring Back Tone: 425@-19;*(1/4/1)
Confirm Tone: 425@-19;2(1/1/1)
SIT1 Tone: 950@-19,1400@-19,1800@-9;30(.333/0/1,.333/0/2,.333/1/3)
MWI Dial Tone***: 425@-19;3(.25/.25/1);27(*/0/1)
Cfwd Dial Tone: 425@-19;30(.5/.05/1)
Secure Call Indication Tone****: 1250@-19,900@-19,800@-19,1000@-
19;4(.2/0/1,.2/0/2,.2/0/3,.2/0/4,0/1.2/0)
Ring1 Cadence: 90(1/4)
Ring2 Cadence: 90(.3/.4,.3/4)
CWT1 Cadence: 60(.5/9.5)
CWT Frequency: 425@-16

Dat zijn de instellingen voor Nederland met dank aan Tijdhof Consulting. (het document is niet meer te vinden op hun website)

Ik heb de indruk dat je geen probleem meer hebt? Fijn!

@OzzyMush
Off topic - Het wordt nog gezellig hier! Het BP forum is in slaap, zeg maar coma. Onder welke naam sta / stond je bekend op het BP forum?
Het gaat goed, dank je. Ik wil daar niet over uitweiden.

Het is niet spannend hier, ok, maar ik volg het wel een beetje en soms komen er vragen langs waar ik wel wat mee kan. Maar ik ben niet van plan al te actief deel te nemen. Waar ik af en toe genoeg van heb is als je een vraag beantwoord, wat soms toch wat studie vraagt, en je krijgt verder geen respons of feedback of het geholpen heeft.

Gr. Ab
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: OzzyMush on 04 Jul 2019, 17:56:32
@abmg

Ach Ab, denk je dat het hier anders is dat je een "dank je wel" krijg als je de poster geholpen heb?
Aan n hand heb je voldoende... om ze te kunnen tellen.

Gr, Frank.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 05 Jul 2019, 20:28:41
Ja, Frank! Dat is een tijd geleden! Toen was het BP forum nog goed bezocht, pionierstijd.
Gaat het goed met jou en je bedrijf? Je bood toch ook telecom aan?

Misschien wordt het wel wat veel off topic. (En je mag natuurlijk niet je bedrijf gaan promoten)

Groeten, Ab
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 31 Jul 2019, 13:41:38
Voor degene die zich misschien heeft afgevraagd of mijn pen soms leeg was resp. of ik nu helemaal geen hulp meer nodig had, een korte toelichting.
Ruim een maand geleden kreeg ik problemen met de apparatuur en die hebben ertoe geleid dat ik begin juli een FRITZ!Box 7490 heb gekocht. Dit apparaat heeft de mogelijkheid om VoIP accounts te registreren en daarom leek de SPA112 overbodig te zijn geworden. Frappant is het schrille contrast met de SPA112, want je kunt op de FB7490 maar heel weinig VoIP gegevens instellen.

Na een testperiode leek alles (op zijn mist redelijk) in orde te zijn en heb ik mijn definitieve CC account aangemaakt met daarbij de portering van mijn "echte" telefoonnummer. Dat werd gisteren gerealiseerd en helaas heb ik gisteren een ernstig probleem ontdekt. Dat blijkt niet afhankelijk van het voorlopige of het definitieve VoIP account te zijn en of het er weken geleden ook al was, weet ik niet zeker. Dat laatste komt vooral omdat ik bij het testen vaak alleen keek (d.w.z. luisterde) of de telefoon rinkelde.

Het probleem is dat ik werd opgebeld en het geluid van de opbeller niet hoorde. Achteraf bleek dat de opbeller mijn stemgeluid prima heeft kunnen horen.
Dankzij de SPA112 heb ik vast kunnen stellen dat de oorzaak niet in de FB7490 zit. Tevens is het (vrijwel zeker) zo dat het probleem alleen optreedt als iemand naar een CC VoIP nummer van mij belt. Dus als ik naar een ander opbel, dan blijkt het wederzijds in orde te zijn.

Wie heeft een suggestie resp. weet waar de oorzaak van dit ernstige probleem gezocht moet worden?
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: CheapConnect on 01 Aug 2019, 09:12:52
Je geeft aan dat je door middel van de SPA112 hebt uitgesloten dat het de Fritzbox niet is. Heb je bij de SPA112 dan ook gezegd maar 1 kant audio?
Het zou nog een firewall kunnen zijn, wellicht heb je ergens de mogelijkheid te testen op een andere internet verbinding (en andere firewall).
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 01 Aug 2019, 20:21:32
Ik heb de SPA112 op mijn netwerk aangesloten op dezelfde manier als de FB7490 en het testresultaat was hetzelfde, dus na aannemen van een oproep is de beller niet te horen.

Ik zal eerst even wat historische en actuele informatie geven. Ik heb al heel erg lang internet en telefonie van KPN (HetNet) en sinds 15 20 jaar is dat ISDN. Dit betekent wel dat mijn parate kennis over deze materie helaas soms tekortschiet.
N.B. De door mij gebruikte "omweg" was Bel1601.
N.B. Het vernieuwen van de KPN aansluiting staat gepland op 13 augustus.

Vanaf NT1 gaat via een splitter een RJ-45 kabel naar een SpeedTouch 546i en deze staat in 'Bridge Mode'. De 'LAN 1' uitgang is verbonden met een ASUS RT-AC66U en tot dusverre waren de SPA112 of de FB7490 daarop aangesloten.

Wat ik (gisteravond) al had overwogen en nu natuurlijk als eerste heb gedaan, is de SPA112 aansluiten op de 'LAN 1' uitgang van de ST546i. Het testresultaat is echter hetzelfde, dus als ik met een GSM het VoIP nummer bel dan is de stem van de beller niet te horen.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: CheapConnect on 01 Aug 2019, 21:55:27
Heb je een mogelijkheid te testen op een andere internet verbinding bij iemand anders? Daarmee sluit je wellicht de internet verbinding uit en/of firewall.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 02 Aug 2019, 14:20:44
Wat je ook kan proberen is de SpeedTouch 546i vervangen door de Fritzbox.
Daarvoor sluit je hem met de bijgeleverde kabel aan op de ISDN lijn (volgens de manual is dat het zwarte uiteinde van de kabel eventueel met de grijze RJ11/RJ45 adapter ertussen).
In de Fritzbox
Bij Internet - DSL Information, stel je Annex B in (voor ISDN) Apply klikken
Bij Internet - Account Information, kies je voor KPN Apply klikken
De Fritzbox start opnieuw op en zou dan internet moeten leveren en ongestoorde telefonie (en waar je hem nog meer voor gebruikt).
Als je verbinding vernieuwd wordt, ik neem aan dat ISDN dan beindigd wordt (?) dien je hem om te zetten naar Annex A.

Ik denk dat de Speedtouch niet helemaal de bridge modus levert die je zou verwachten. Met de vernieuwing van het internet, krijg je waarschijnlijk ook een ander modem. Misschien heb je dan geen problemen meer. Maar met bovenstaande situatie, gebruik je 1 apparaat i.p.v. 3. Het netwerk wordt daardoor beter en het spaart stroom.

Je kunt ook controleren of de Speedtouch echt bridge modus levert, door in de Asus te kijken wel netwerkadres hij krijgt. Als dat iets met 192.168.xx.xx is, is dat een intern netwerkadres en dat is niet zoals het in bridge hoort te zijn.

NB
Bij account information in de Fritzbox moet je username en password opgeven.
De username vind je in de Speedtouch, het password is kpn.
NP2
Bij sommige providers wordt met de voorinstelling 2 LAN poorten voor internet gereserveerd en 2 voor IPTV. Als dat het geval is (maar het verder wel goed werkt, kun je handmatig de verbinding opzetten in de Fritzbox.
Het kan zijn dat na vernieuwen van je interverbindig username en password veranderen.

Sorry! Toch wat complicaties. Dat is waarom ik nu Telfort heb. Mijn Fritzbox verbindt zonder meer, en goed.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 02 Aug 2019, 23:05:36
abmg, bedankt voor jouw uitvoerige reactie.

Ik heb eind van de middag bij de buren dezelfde test uitgevoerd als gisteren met de SPA112 en het resultaat is dat het probleem daar (met de SPA112 aangesloten op het Ziggo netwerk) niet optreedt.

Of de benaming 'Bridge Mode' wel of niet correct is, vind ik niet echt belangrijk. De situatie is dat de ST546i in principe alleen als modem werkt en dat de RT-AC66U "de rest doet".

De SpeedTouch 546i vervangen door mijn FB7490 ga ik maar niet uitproberen omdat de ST546 een i-versie is en omdat ik hoop dat over (helaas) 2 weken het probleem "vanzelf" zal verdwijnen.
Dat de internetverbinding vernieuwd zal gaan worden is trouwens te "danken" aan het stoppen met ISDN2 door KPN. Een gevolg daarvan is dat de huidige ADSL1 verbinding zal veranderen in ADSL2 (of iets dergelijks). Er zal dus inderdaad een ander modem komen en vermoedelijk zal een Experia Box v10A die functie gaan vervullen.

Erg jammer is dat ik op internet (weken geleden en nu) geen informatie heb kunnen vinden dat ADSL1 een probleem geeft of kan geven met VoIP telefonie. Het had mij namelijk enorm veel tijd en ellende bespaard en dan had ik natuurlijk het moment van nummer porteren en van de omzetting naar ADSL2 beter op elkaar afgestemd.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 03 Aug 2019, 18:59:21
Het verschil met ADSL2 (of VDSL) is dat dat sneller is, of kan.

Uit jouw tests, Ziggo verbinding bij de buren werkt het wel en direct achter de Speedtouch werkt het niet, blijkt in feite dat het modem de boosdoener is.
Het gaat niet om de benaming "bridge", maar of het als zodanig werkt en dat doet het niet.

Ik hoop dat je met het volgende modem meer succes hebt!
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 04 Aug 2019, 00:42:53
abmg, bedankt voor jouw reactie en over 10 dagen zal ik weten of onze hoop (en verwachting) terecht was.

Bij mijn vernieuwde abonnement heb ik bewust ook telefonie genomen. Dat kost slechts 1 euro p.m., maar de gesprekskosten zijn hoog (0,12 per minuut). Die bewuste keuze was vooral  om te kunnen testen en die keuze had ik al gemaakt voordat ik het huidige geluidsprobleem kende.

Zoals te begrijpen zal zijn, nemen wij momenteel geen oproepen aan (maar bellen meestal wel terug). Vooral door het langdurig rinkelen heb ik een ander probleem(pje) ontdekt en dat is dat n oproep meerdere gemiste oproepen genereert..

Eerst mijn test met de SPA112. Als ik met mijn GSM naar "thuis" bel, dan gaat de (analoge) telefoon in totaal 90 sec rinkelen waarbij er na 30 en na 60 sec een lichte "hapering" is. En dat het na 90 sec stopt, komt doordat de GSM de verbinding verbreekt.

Als de FB7490 op internet is aangesloten en ik dezelfde test uitvoer, dan is het resultaat bij het analoge toestel hetzelfde. Er zijn ook DECT handsets en een ISDN toestel aangesloten en die stoppen na 30 sec met rinkelen. Op het display van het ISDN toestel zijn dan 2 gemiste oproepen te zien. Na 60 sec beginnen DECT en ISDN opnieuw te rinkelen totdat na 90 sec het orkest stopt. Er zijn dan 3 missers geregistreerd.
N.B. Als ik binnen 30 sec de GSM de verbinding laat verbreken, dan is er 1 gemiste oproep geweest.

Die totale tijdsduur wordt dus door de "tegenpartij" bepaald en daar kan ik natuurlijk weinig aan doen. Vervelend vind ik echter dat 1 oproep meerdere missers genereert en die 30 sec zit vermoedelijk in het VoIP systeem.

Ik ben benieuwd of die tijdsduur soms aangepast kan worden.
Want vooral als die tijdsduur iets langer gemaakt kan worden, ga ik nadenken en bekijken of er iets te doen is aan die "lange bellers". Daarbij denk ik b.v. aan het doorschakelen naar een niet bestaand (intern) nummer of naar iets dat geen geluid maakt.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 04 Aug 2019, 11:24:04
Quote
Ik ben benieuwd of die tijdsduur soms aangepast kan worden.
Je kan bij de account instellingen standaard rinkeltijd 30 invullen, zonder doorschakeling. Ik neem aan dat de beller dan na 30 sec. een ingesprekstoon hoort.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 04 Aug 2019, 14:21:22
Ik heb natuurlijk nog eens nagedacht over de huidige situatie. De meervoudige meldingen van missers zou ik nog kunnen beschouwen als een irritant probleempje. Maar dat het rinkelen op de belangrijkste toestellen na 30 sec stopt, is voor mij volstrekt onaanvaardbaar. In veel gevallen is dat namelijk te kort om aan te nemen en na 30 sec denk ik (of een ander) dat de opbeller heeft afgebroken terwijl dat waarschijnlijk nog niet het geval is.

Of ook dit probleem veroorzaakt wordt door mijn huidige internetsituatie, is onzeker en twijfelachtig.

Ik heb daarom het verzoek aan iemand die ook een "frits" gebruikt (en waarbij dus weinig ingesteld kan worden), om dezelfde test uit te voeren. Ook als daarbij het rinkelen na 30 sec zou stoppen, pas verbreken als er minstens 60 sec voorbij zijn.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 04 Aug 2019, 16:25:25
Ik heb nog een variant op de test van gisteren met de FB7490 uitgevoerd en dit keer geen analoge telefoon aangesloten. Na het stoppen van het rinkelen heb ik de hoorn van het ISDN toestel opgenomen en dan hoor ik de zoemtoon, dus alsof er niet gebeld wordt en ikzelf ga bellen. Hoorn weer opgelegd en na 60 sec gaan de handset en het ISDN toestel weer rinkelen. Op de GSM vanaf het begin hetzelfde scherm, dus die merkt niets van het tussentijds opnemen van de hoorn.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 07 Aug 2019, 20:22:31
Ik ben nog maar een keer bij de buren gaan testen en ook nu weer met de SPA112 en een analoog toestel, maar nu ook nog een stopwatch erbij. Met mijn GSM ons eigen CC nummer gebeld, maar dit keer de oproep niet aangenomen en alleen naar het "rinkelen" geluisterd. Helaas hoor ik na 30 en na 60 sec ook nu die "hapering" en daar was ik dus al bang voor.

Als ik over 6 dagen beschik over de vernieuwde internetverbinding en ook weer een KPN telefoonnummer heb, zal ik uiteraard dezelfde test gaan uitvoeren (met zowel de SPA112 als de FB7490). Ik ben natuurlijk heel nieuwsgierig of er bij het bellen naar het KPN nummer ook dat 30 sec probleem is.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 08 Aug 2019, 14:22:37
De door mij beschreven en zeer ongewenste situatie (vooral als de FB gebruikt wordt) houdt mij nogal bezig en dat is niet prettig.

De enige verklaring die ik tot dusverre heb kunnen bedenken, is dat het CC systeem steeds na 30 sec de verbinding met mij verbreekt terwijl de verbinding tussen CC en de opbeller in stand blijft.
Ik ben benieuwd of er iemand is die dat gedrag kan waarderen resp. goed zou willen praten.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 08 Aug 2019, 17:31:04
Mijn vaste nummer is nu ook naar CheapConnect geporteerd. Prima verlopen!

Ik kan nu dus de test van cdgmol doen: met mobiel het vaste nummer bellen dat in de Fritzbox ingesteld staat.
Mijn aan de FB aangesloten analoge telefoon rinkelt 90 minuten. Dat is de tijd die ik bij accountinstellingen op CheapConnect heb ingesteld.

@cdgmol Hoe zit dat met jouw accountinstellingen?
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 09 Aug 2019, 01:17:13
abmg, bedankt voor deze informatie, maar waar kan ik die instelling vinden?

Trouwens, die instelling hoeft bij mij niet langer te zijn dan 90 seconden.  ;)
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 09 Aug 2019, 01:34:33
Ondanks het late tijdstip heb ik die instelling gevonden en die staat op 30. Wat een opluchting!!!

N.B. Bij het 'SIP accounts' scherm had ik tot dusverre niet verder gekeken dan mijn neus lang is. En omdat ik geen grote neus heb, had ik 'Beheer' nog niet gezien. Nogal slordig van mij, want de horizontale schuifbalk is toch duidelijk zichtbaar.  :(
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 09 Aug 2019, 17:32:55
Bij nader inzien vond ik 90 sec eigenlijk wel erg lang en heb ik de 'Ringtijd' op 65 gezet. Bij de test verloopt het tot die tijd prima, maar daarna wordt er toch weer opnieuw opgebeld (door mijn GSM). Om "drammerige bellers" te stoppen, moet ik dus toch gebruik maken van de FB telefoonbeantwoorder. Die heb ik op 60 gezet (hetgeen de maximale tijd is) en op 'Greeting only' met een korte 'Own music'.

Een nieuwe test toont aan dat met deze instellingen het rinkelen wel gestopt wordt. Tevens wordt er maar 1 "misser" geregistreerd, maar dat was al het geval vanaf het verhogen van de CC 'Ringtijd'.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 14 Aug 2019, 22:57:45
Ter informatie: sinds gisteren de KPN internetverbinding gewijzigd is, kunnen wij bij een oproep de opbeller weer verstaan.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 15 Aug 2019, 14:17:08
Mooi dat het weer werkt, maar wat was er nu eigenlijk mis ?
Wat is er gewijzigd aan de KPN internetverbinding ?
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 15 Aug 2019, 20:16:27
Het zal allemaal wel beschreven staan in dit inmiddels nogal lange topic, maar ik zal even een beknopte samenvatting geven.

Ik had al heel erg lang internet met ISDN2 (daarbij gebruik makend van een goedkope telefonie "omweg") bij KPN en moest dus vr 1 september dit systeem aanpassen.

Twee maanden geleden ben ik bij CC begonnen met een "testnummer" en toen dat na enige tijd in orde leek, heb ik mijn aloude "hoofdnummer" laten porteren.
Toen er daarna werd opgebeld, bleek dat de opbeller niet te verstaan was en dat was dus schrikken. Bij zelf opbellen bleek gelukkig dat het geluid in beide richtingen in orde was. Blijkbaar had ik in de testperiode steeds of vooral vanaf CC naar KPN gebeld.

Gisteren is het oude systeem (ADSL1) vervangen door vermoedelijk VDSL (of misschien ADSL2) en kan ik met een gerust hart de telefoon weer aannemen.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 16 Aug 2019, 11:29:45
Aha, merkwaardig dat het ene nummer wel werkt en de andere niet.
Wat daar precies de oorzaak van was zullen we nooit weten :-/
Heb je nu een experiabox van KPN ?

Ondanks de "goedkope telefonie "omweg" " zal je er toch flink op besparen :-)
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 16 Aug 2019, 14:42:23
Aan mijn assortiment is nu inderdaad nog een EB v10A toegevoegd.
Helaas is dat een irritant fel wit apparaat en een vreselijk onding als je die aan de muur wil hangen.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 16 Aug 2019, 17:30:02
Er is een beugel voor begrijp ik op dit forum :
https://forum.kpn.com
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 17 Aug 2019, 15:21:53
Zoals je zou kunnen verwachten is het KPN forum mij inmiddels overbekend.

In topic 'Beugel Experiabox v10a' (nummer 456406) is te lezen dat er geen extra beugel is en o.a. daar kan je zien hoe de v10A aan de muur bevestigd wordt. Behalve dat (letterlijk) uitstekende voetstuk is het ook onhandig dat de connectoren in de achterwand zitten en dat de afstand tussen de schroefgaten maar 5 cm is.

Dit apparaat staat dus (wat mij betreft alleen letterlijk) op een voetstuk en een wit voetje (eraf) halen, is ook niet mogelijk.  :)

P.S. KPN informatie is vrijwel uitsluitend online beschikbaar en een handleiding is niet (ook) als een PDF te downloaden. Handig voor het geval je problemen hebt met de internetverbinding.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 22 Aug 2019, 01:22:26
Ik ben tot de vervelende ontdekking gekomen dat opbellen met mijn GSM naar ons CC telefoonnummer niet (meer?) werkt. Het heeft te maken met het gebruiken van +31, want als ik 024xxxxxxx intoets dan werkt het wel. Nu zie ik op het forum o.a. bij topic 'Lokale nummers' dat ook +31 gebruikt mag worden, dus zou het mogelijk aan de een of andere instelling liggen. Maar welke ??

Nu heb ik een FB7490 en een Experia Box en ook een KPN nummer. Dat was een bewuste keuze, juist voor het oplossen van dit soort problemen. De analoge uitgang van de EB heb ik aangesloten op de DSL/TEL ingang van de FB7490 en als ik met mijn GSM het KPN nummer (ook met +31) bel, dan werkt het wel.
Of dit het oplossen van het probleem kleiner of groter maakt, weer ik (nog) niet.

Ik hoop dat iemand weet waar ik het zoeken moet resp. aan welke instelling(en) ik sleutelen moet.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 22 Aug 2019, 16:26:10
Ik heb allereerst de SPA112 weer tevoorschijn gehaald en (zelfs) als ik deze op een LAN-poort van de FB aansluit, is het bellen naar +31 OK. Het probleem moet dus in de FB zitten en het meest voor de hand liggend leek mij dat ik de oorzaak bij de 'Line Settings' moest zoeken. Daar had/heb ik 00 en 31 staan en bij 'Area Code' een 0. Ik weet echter niet meer precies waarom.
Na stap voor stap leegmaken leek zelfs bij 'Other Country' het bellen niet te werken. Maar na een korte pauze (zonder uitschakelen) werkte het bellen tot mijn zeer grote verbazing wel ?!?!?
Ook na herstellen van de oorspronkelijke gegevens werkt het bellen met +31 nummering nog steeds.

Ik snap er dus geen barst van, maar het is uiteraard wel prettig dat het nu wel werkt. Ik zal natuurlijk nog wel de komende tijd zo af en toe dezelfde test uitvoeren. En dan maar hopen dat het een eenmalige pesterij was, want ik zal niet de enige zijn die het +31 gebruikt in zijn "telefoonboek".
P.S. Ik weet trouwens geeneens meer waarom dat was, maar er zal ongetwijfeld een reden voor zijn geweest.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 22 Aug 2019, 23:44:37
Ik heb zojuist nog eens dezelfde test uitgevoerd en nu krijg ik helaas weer na 18 sec de melding dat het nummer niet in gebruik is. Maar een herhaling enkele minuten later is in orde, want na ca. 2 sec rinkelen mijn huistelefoons. Dus het lijkt erop dat ergens iets in slaap gevallen is en daardoor zijn tevens vele testresultaten onbetrouwbaar geworden.
Ik zit dus nu opnieuw met de onzekerheid of het door mijn FB of door mijn EB of door het CC systeem komt.

Is er soms iemand die voor reddende engel kan spelen?
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 23 Aug 2019, 15:56:37
Ik heb natuurlijk nog weer wat testen uitgevoerd en de situatie kan nog slechter zijn dan gisteren. Want nu lukte bellen met GSM naar mijn CC nummer (met +31) ook niet bij een tweede poging en ook niet na bellen naar mijn KPN nummer (met +31). Pas nadat ik vanaf thuis (via CC) naar de GSM had gebeld, reageerde de huistelefoons op de oproep van de GSM naar het CC nummer.

N.B. Als het niet lukt, dan krijg ik soms na ca. 28 sec de pieptonen te horen en meestal na 18 sec de melding dat het nummer niet in gebruik is.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 25 Aug 2019, 00:37:01
Ondanks diverse testen is het mij nog niet gelukt om de oorzaak te lokaliseren, laat staan op te lossen.

Wel kan ik met grote zekerheid melden dat het bij beide CC telefoonnummers optreedt en niet bij mijn KPN nummer. Ook is het vrijwel zeker dat het probleem (soms) ook optreedt als ik het 024xx nummer intoets, dus niet uitsluitend bij +31 nummers.
Verder gaat het "in slaap vallen" betrekkelijk snel, vermoedelijk al binnen 35 minuten.

N.B. Ik betreur achteraf ten zeerste dat ik mijn "hoofdnummer" heb laten porteren, want vanwege dit probleem had ik dat nummer beter bij KPN kunnen laten en een ander (ISDN) nummer voor CC moeten nemen.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 26 Aug 2019, 22:06:09
Ik heb nog een keer de test herhaald waarbij de SPA112 wordt gebruikt. Deze is dan aangesloten op een LAN-poort van de EB, een PHONE uitgang aangesloten op DSL/TEL van de FB en de LAN verbinding tussen EB en FB verbroken.
Als ik met de GSM naar "Thuis" bel, dan hoor ik na 4 sec geluid in de GSM en 2 sec later reageren de huistelefoons. Dat geeft m.i. helaas geen uitsluitsel over wie of wat de "schuldige" is. Het duurt nu namelijk enkele seconden langer voordat de huistelefoons reageren en wie weet maakt de SPA112 in die tijd de "schuldige" eerst wakker.

Maar het begint er dus op te lijken dat ik gedwongen wordt om toch de SPA112 te gebruiken en dat vind ik niet leuk. Voor dat (extra) kastje heb ik namelijk geen plaats gereserveerd omdat de FB7490 ook een VoIP optie heeft. En het meest frustrerende is dat je over dit vermoedelijk verplicht wakker schudden (van het CC systeem?) geen informatie krijgt of kan vinden. Dat is althans mijn ervaring.

Mede daarom ben ik nog steeds uitermate nieuwsgierig of er CC gebruikers zijn met een FB (met VoIP optie) en die dus niet de SPA112 (of een gelijksoortig apparaat) gebruiken. Die moeten natuurlijk wel zeker weten (door te testen) dat zij dit probleem niet hebben alvorens dat in dit topic te melden.
Alvast bedankt voor de (kleine) moeite.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 26 Aug 2019, 22:31:59
Een kleine, maar belangrijke aanvulling.

De beschreven configuratie met de SPA112 is geen acceptabele oplossing omdat ik nu de oproepen voor mijn KPN nummer niet kan doorsluizen naar de FB (waarop de huistelefoons zijn aangesloten). Voor dat doorsluizen is namelijk ook die DSL/TEL aansluiting van de FB nodig.

De huidige situatie is dus nog steeds rampzalig.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 27 Aug 2019, 13:04:34
Ik zal een reactie geven zodat je niet helemaal het gevoel hebt dat je in de woestijn staat te roepen.   :D
Ik heb niet het hele draadje helemaal gespeld, dat zou ook weinig zin hebben want voor mij hebben de voip kastjes een gelijkenis met planten kweken, wat er eigenlijk gebeurd daar hebben wij gebruikers geen weet van (of schreef ik dit al eerder ?). Dus je (ik) kan hooguit de omstandigheden benvloeden en testen doen.
Dus bv, ga naar iemand met een een andere internet provider en doe daar een test. (je hebt nu KPN ?)
Jammer dat er vanuit CC niet meer inzage te geven is in het voip verkeer, er is wel te zien of je nummer een registratie heeft, maar dat reageert niet direct zo dat je daar in dit geval ook niet veel aan hebt ws.
In de FB is er wel een "event log" bij "system".
En / of je laat de FB een dagelijkse "FRITZ!Box Push Service" sturen, wellicht kun je daar iets aan zien.
En je kunt ook een (test) account maken bij (bv) freevoipdeal, alleen voor uitbellen dat wel.
Is er nog iemand anders hier die iets kan verzinnen om naar te kijken of testen ?
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 27 Aug 2019, 13:14:25
Heb je hier wat aan :
http://www.cheapconnect.nl/hulp/toolkits/?test=4

Ik kan het nu niet testen, java en ik liggen elkaar niet zo blijkbaar  :-/
Daar schreef ik al eerder over :
https://forum.cheapconnect.net/index.php/topic,500.msg2082.html#msg2082
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: gelro on 27 Aug 2019, 15:17:09
Beste,

Heb de moeite genomen om dit hele verhaal door te worstelen en als ik alle goed gelezen heb zal dit dus nooit werken.
Je schrijft De analoge uitgang van de EB heb ik aangesloten op de DSL/TEL ingang van de FB7490 . Dit zal met een voip nooit werken, daar de fritzbox geen internet heeft en alleen een stukje analoog overzet.
Als eerste moet je fb aansluiten zoals het hoort, dus zorgen dat er een internet verbinding met de  EB is zie hiervoor de handleiding van de fritzbox dus niet over een dsl/tel aansluiting. Dit leverd niets op.
Je kan geen digitalen verbinding maken over een analoge telefoon aansluiting.
Wat CC je geleverd, werkt gegarandeerd maar je zal wat meer in  de materie moeten duiken hoe het werkt.
Als je dit goed begrijpt weet je het ook eenvoudig op te lossen het is geen isdn meer, die een heel ander systeem gebruikt.
Kpn gebruikt ook voip alleen de gegevens die je nodig heb om in te loggen geven ze niet vrij, dus krijg je die niet zomaar op de fritzbox.
Je kan wel het nummer van cc configureren op de fritzbox zodat je goed koper kan uit bellen. Of het kpn nummer als nog porteren of door schakelen via *21 , maar dat kost geld.

gr,
Jos
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 27 Aug 2019, 17:10:11
Bedankt voor de reacties en ik ga in dit bericht nog niet op alles reageren.

De situatie tot aan het testen met de SPA112 was gedurende enige tijd als volgt:
Poort 'LAN 1' van de FB is aangesloten op een LAN-poort van de EB (dus de FB heeft internet). Verder is een PHONE poort van de EB via de speciale kabel (van AVM/FRITZ) verbonden met de DSL/TEL van de FB. Daardoor komen ook oproepen naar het KPN nummer bij de huistelefoons terecht die op de FB zijn aangesloten.
In de FB heb ik 3 'Telephone Numbers' en dat zijn de 2 CC nummers (Connect via Internet) en het KPN nummer (Landline).
N.B. Dit zijn de belangrijkste gegevens.

Als ik de SPA112 gebruik, dan is die uiteraard op een LAN-poort aangesloten. Hoewel ik ook wel eens test met een analoog toestel op PHONE 1 of 2 van de SPA112, sluit ik zo'n poort aan op DSL/TEL van de FB. In dat geval verbreek ik de internetverbinding van de FB door de LAN-kabel los te halen (of door in de FB configuratie de beide CC nummers te verwijderen).

N.B. Ik heb ook de situatie getest waarbij m.b.v. van een "2+1 verbindingsblokje" een PHONE poort van zowel de SPA112 als de EB verbonden is met DSL/TEL van de FB. Dan lijkt bellen naar en vanaf het CC nummer geen probleem te zijn, maar bellen met de GSM naar het KPN nummer geeft de eerste keer een "klingel" waarna het display in de "rusttoestand" komt. Bij een snelle herhaling lukt het verbinding maken wel, maar 2 3 minuten later niet meer (dan dus weer die "klingel").

P.S. In de situatie met de SPA112 erbij, heb ik problemen met uitgaand bellen geconstateerd.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: gelro on 27 Aug 2019, 17:31:50
Zoals ik al schreef je kan geen analoge lijn zomaar in de fritzbox prakken dit werkt niet en zal nooit werken de fritzbox is een digitale modem en een router.
Je moet het router gedeelte van de fritzbox gebruiken dit is ook zo met de cicco. Vergeet dat hele doorverbinden want dat werkt echt niet.
Sluit de FB aan via lan 1 en stel hem zodanig in dat de router het werk gaat doen. Voip moet je vergelijken met Email alles heeft een eigen aders, dus een IP nummer.

ALs de fritzbox een internet verbinding heeft en dus een Ip adres dan kan je cc in orde maken en moet je kunnen bellen met het nummer van cc zowel in als uit.
MAAR KNOOP NIET DE HANDEL ANALOOG AAN ELKAAR WERKT NIET!
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cheapK on 27 Aug 2019, 17:59:02
De meeste/vele fritzboxen hebben een analoge lijn INgang voor de "vaste lijn (en uitgangen voor een toestel).
Dat is handig om uit te bellen met een andere aanbieder en de inkomende lijn te laten waar die is, veelal zitten daar geen enorme kosten aan, icm met internet en/of TV.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: gelro on 27 Aug 2019, 18:10:49
klopt helemaal maar je moet de Y kabel dan gebruiken maar dan nog is er  geen Vdsl verbinding  die het modem regelt. dus werkt het niet of soms.
Weet dat dit moeilijk is maar wat ik je schrijf is de beste manier en betrouwbaar.
En als het nu goed werkt waarom dan niet porteren naar cc maar probeer dit nu eens uit voor dat je beslist.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 27 Aug 2019, 22:03:48
@cdgmol
Met alle adviezen heb je nog geen werkende installatie! Dat komt omdat het moeilijk is wat je wilt en misschien niet kan.

Stel, je ziet even af van de SPA en verbindt de FB van een LAN poort van de EB met LAN1 van de FB en je stel die in met "existing connection over LAN".

Theoretisch zit het zo, dat je een modem/router hebt, de EB. Een router voorziet de apparaten erachter van internet dus de FB.

Nu het telefoonverkeer. De FB meldt zich aan bij CC. Dit gaat goed. Nu komt er een telefoontje via CC binnen, die stuurt dan een oproep naar de FB.

De FB "luistert" op poort 5060 UDP. Dat is standaard zo, zo gaat dat met telefoonoproepen. Dat die oproepen de FB ook werkelijk bereiken, kan als poort 5060 UDP door de router open gehouden wordt voor de FB.
Wat je in slaap sukkelen noemt, betekent dat die poort niet open gehouden wordt.

Het zou erg mooi zijn als de EB dat wel deed, maar dat doet hij dus niet. Daarvoor zijn port forwardings uitgevonden. In de router, de EB dus, stel je in dat al het verkeer voor 5060 udp naar de FB gaat.
Maar die forwardings kun je niet maken, want de EB heeft ook telefonie in huis en "luistert" zelf op UDP 5060.

Het zou dan handig zijn als je de FB op een andere poort in kunt stellen, maar die mogelijkheid zit niet in de user interface.
De SPA kan wel in de Line tab heel makelijk op een andere poort gezet worden, 5080 bijvoorbeeld en als het nog niet werkt, zou je in de EB port forwardings moeten maken naar de SPA. Dan zal het vast wel werken.

Wat kans van slagen maakt is de FB als modem en router gebruiken. De EB er dus tussen uit halen.
In de FB bij account information stel je dan KPN in. Maar dan moet je de gebruikersnaam voor de internet verbinding uit de EB halen en het wachtwoord vinden. Op de forums lees ik daarvoor "kpn" of "KPN". Weet ik dus niet.

Het voordeel is dan dat de FB direct aan het internet zit zonder storend router/modem ervoor. Een transparante verbinding.

Als je nog niet zover bent, kun je controleren dat in de FB bij Telephone numbers - Line Settings - Changing the settings: Keep port sharing of the Internet router enabled for telephony aangevinkt is en op 30 sec. staat.
In de SPA is dat op de Line tab - NAT keep alive enable: yes en op de SIP tab NAT Keep Alive Intvl: 15.

Heel verhaal!
De boosdoener is dus als je wilt de EB. Of de combinatie EB. Het zal niet aan je DSL verbinding liggen als die stabiel is en niet aan CC.

Als je de FB analoog aansluit zoals je deed, gebruik je hem alleen als telefooncentrale. Dat kan. Maar niet voor je CC nummer. Alleen als telefoon apparaat voor de EB, dus je KPN nummer.

Ben benieuwd of je er wat mee kan!
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 27 Aug 2019, 23:02:28
EB is mijn afkorting van Experia Box en dat apparaat (dat "verplicht" is als je ook telefonie hebt) vervult de modem functie, niet de FB.

Op pag. 24 en 25 van de FB7490 handleiding (EN versie) staat 'Connecting to the Analog Line' en naar mijn mening wordt daar beschreven hoe je analoog kunt aansluiten op de DSL/TEL poort van de FB.
Bovendien staat in mijn vorig bericht dat in de FB (na inloggen) het KPN nummer te zien is met de aanduiding 'Landline'. En juist in de situatie zonder de SPA112 werkt bellen naar dat KPN nummer probleemloos en reageren alle op de FB aangesloten telefoons (waaronder het ISDN toestel Tiptel 195) op een oproep.

Misschien is het een hersenkronkel, maar ik houd er ook rekening mee dat misschien de internetsnelheid een rol speelt bij het probleem als ik met mijn GSM naar een CC nummer bel. Mijn huidige speedtest resultaten zijn 71 Mb/s download en 30 Mb/s upload en vooral de upload is enorm veel hoger dan toen ik nog internet met ISDN had.

P.S. Hallo abmg, je was me net iets voor en jouw enorm uitgebreide reactie moet ik nog gaan bestuderen.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 28 Aug 2019, 00:07:42
Ondanks dat het bedtijd is, kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en heb ik alleen even het eenvoudig uit te voeren 'port sharing' aangepakt. Die optie aangevinkt en de tijd nog op '5 min' laten staan.
De test was negatief, na een reset (power off/on) OK en 25 minuten later helaas weer fout.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 28 Aug 2019, 12:09:37
De test was negatief, na een reset (power off/on) OK en 25 minuten later helaas weer fout.
Daaruit blijkt voor mij, dat de EB niet de router/modem is waar je een FB achter kan laten functioneren.

Je kunt dan de EB er tussen uit proberen te halen. Je hebt dan een functionerend CC nummer. En moet afzien van het KPN nummer.

Als dat niet gaat (je kunt de internet loggin misschien niet achterhalen) dan blijft de optie over het CC nummer in de SPA in te stellen en daar poort 5060 in bv. 5080 veranderen.
Het KPN nummer komt dan via de EB en op je huistelefoons zoals je dat analoog met de FB aangesloten had.
Maar die optie lijkt me te vervallen, want je wilt dat je huistelefoons op de FB aangesloten gaan rinkelen voor het CC nummer en er rinkelt alleen iets als dat aangesloten is op de SPA.

De problemen die jij hebt, heb ik vermeden door een abonnement te nemen bij een provider waar ik mijn eigen modem kon gebruiken (Telfort); een FB dus. En dat werkt vlekkeloos.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 28 Aug 2019, 23:01:32
Hallo abmg, om te beginnen zeer bedankt voor jouw deskundige informatie. Dat is namelijk bij alle andere bijdragen niet altijd het geval.  :(

Ik heb bewust bij mijn vernieuwde KPN situatie (vanwege ISDN) ook telefonie genomen en dat was vooral om te kunnen testen. Helaas blijkt die vooruitziende blik erg nuttig te zijn.
Omdat o.a. die telefoniegegevens niet beschikbaar zijn voor de klant, moet ik een Experia Box gebruiken en dat vind ik ook geen enkel probleem. De KPN telefonie heeft trouwens geen probleem en dat geldt zowel voor een telefoon op een EB poort als voor de telefoons die op de FB zijn aangesloten.

Dankzij jouw informatie weet ik nu eindelijk "waar ik het zoeken moet" en dat is voldoende om nu te gaan proberen of ik de sleutel van die poort kan vinden.
De afgelopen weken heb ik veel getest, maar dat was tot dusverre eigenlijk nog steeds een kwestie van waar ik het zoeken moest. En dat is na enige tijd zeer frustrerend en om moedeloos van te worden.

P.S. Het is te hopen dat ik het "buiten gebruik" probleem kan oplossen zonder de SPA112 te moeten gebruiken, want anders kan ik een oproep naar het KPN nummer niet doosluizen naar de FB.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 29 Aug 2019, 00:48:57
Ik heb nu enige tijd informatie en instellingen bekeken en dat heeft mij weer zeer somber gestemd.

In de EB (v10) zie ik wel  'Poort Forwarding', maar geen poortnummers. Het lijkt allemaal gebaseerd op apparaten of applicaties en ook bij de FB zie ik niet dat het om poortnummers zou gaan (ook niet in het manual). En de SPA112 heeft deze optie niet, wel de SPA122 (en dat is misschien ook wel begrijpelijk).

Wat ik ook nog steeds vreemd vind, is dat dit probleem niet optreedt bij het KPN nummer (althans bij een normale apparatuur situatie). En dat het aan de FB zou liggen, kan ik mij van AVM (ht merk op dit gebied) echt niet voorstellen.
Zou het KPN systeem bij een oproep soms eerst een "weksignaaltje" sturen en her CC systeem niet.
Ook ben ik nog steeds nieuwsgierig of alle CC klanten met een FB (7490) dit probleem niet hebben.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 29 Aug 2019, 15:49:37
Hoe je een port forwarding instelt is weer een verhaal apart. Maar bespaar je de moeite. Het kan voor deze situatie niet, zoals ik beschreef.

Zolang je de Experiabox gebruikt zal het niet lukken. Dat het KPN nummer wel werkt, is logisch: de EB is ervoor gemaakt.

Ik heb de Experiabox V10 van Telfort op zolder liggen, maar ik ga geen tests doen, misschien dat een ander dat nog doet?

Bij Telfort had je de mogelijkheid zelf je eigen modem in te stellen, daar heb ik het voor gekozen. Nu Telfort KPN wordt, zal dat in de toekomst wel niet meer zo zijn. Verandert mijn verbinding dan ga ik naar EDPNet. Je kan daar je eigen modem gebruiken of via hun een Fritzbox aanschaffen.

Wat de providers doen is een eigen firmware op het modem zetten dat ze je verplichten te gebruiken. Het apparaat doet dan alleen nog wat de provider wil en als je zelf het iets anders wil geeft dat moeilijkheden, zoals bij jou. Die modems geven vaak klachten, zoals je op de diverse fora kunt lezen. Dat moet je dus niet willen.

Ik wens je veel sterkte!
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 29 Aug 2019, 17:38:36
Voordat ik de laatste 'Reply' van abmg had gelezen, heb ik vanmiddag de FB bij de buren aangesloten op Ziggo internet en met een analoge telefoon op een FON-poort het bellen getest. Dat ging kort na inschakelen goed, maar na een pauze gaat bellen met een GSM naar het CC nummer ook daar fout.

Naar mijn mening wordt het probleem dus niet veroorzaakt door de internetsnelheid en vrijwel zeker ook niet door iets in de EB. Ik denk dat ik nu moet gaan proberen vast te stellen of het een (instelbaar) iets in de FB is of dat de oorzaak bij CC gezocht moet worden.
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 30 Aug 2019, 01:00:41
Hoewel het ook nu weer bedtijd is, wil ik toch nog even een bericht plaatsen omdat het probleem vrijwel zeker opgelost is. En abmg, je had gelijk met die 30 sec bij de 'port sharing' optie. Frustrerend is dat ik die optie "eventjes" nog wilde testen voor het slapen gaan en toen niet de '5 min' heb aangepast.
Erg jammer en eigenlijk ook vreemd is dat die tijd niet standaard op de '30 sec' staat.

Gezien het resultaat van het testen met de FB bij de buren, wilde ik het probleem voorleggen aan de AVM Service. Je moet dan eerst een reeks controles uitvoeren en punt 8 was die 'port sharing' optie met de tijd op 30 sec. Dat deed ik nu natuurlijk wel en bij het bellen met de GSM naar het CC nummer was het na een paar seconden 'jingle bells'.  :)
Ik zal maar denken of hopen dat het oplossen van het probleem uiteindelijk alle wonden heelt.  :(
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: abmg on 30 Aug 2019, 19:06:32
Ik durf je nog niet te feliciteren, omdat je al eerder dacht dat de problemen opgelost waren :) Toch maar een voorzichtige felicitatie!

Nog even checken. Heb je de Fritzbox met een gewone netwerk kabel op LAN1 aangesloten (zoals in de handleiding staat)? En met de "Y-kabel" de tel poort van de EB op DSL/TEL poort van de FB aangesloten om je KPN nummer als fixed-line op de FB binnen te krijgen?

Ik heb het even getest, het kan!

Je laat vast wel even weten of de oplossing houdt!
Title: Re: Ervaringen van een beginneling (op VoIP gebied)
Post by: cdgmol on 30 Aug 2019, 23:52:54
Hallo abmg, bedankt voor de felicitatie want het lijkt erop dat ik die in ontvangst kan nemen.
Maar ik weet nog niet zeker of ik nog een test kan bedenken die de boel bederft.  :)

Jouw beschrijving van de verbindingen klopt, maar ik zou de netwerkverbinding als volgt omschrijven: de FB gewoon met een echte netwerkkabel aangesloten op de EB.  :)

Het is bij de AVM website een handig en verstandig systeem dat je eerst een checklist moet doornemen. Want nu kwam ik na het testen bij de buren toch weer bij dat 'port sharing' terecht. En dat negeren van jouw '30 sec' heeft de oplossing gelukkig maar een beetje vertraagd.

Dat jij door mijn onbewuste "eigenwijsheid" niet met de eer kunt gaan strijken, moet je maar voor lief nemen. En anders moet jij jezelf maar even in het zonnetje gaan zetten.

Het is trouwens bij alle informatie en suggesties die worden gegeven, toch zo dat je niet klakkeloos alles kan of moet aannemen, want het is tenslotte toch gelukt.
De meeste lezers zullen vermoedelijk wel snappen waar dat op slaat.

Zoals de naam al aangeeft, is AVM een A-merk en als Fritz dan ook nog in het systeem de baas speelt, dan bof je toch als dat ook de bedoeling was.

Iedereen bedankt voor het ondersteunen (en het soms laten kreunen) en ik hoop dat ik over dit systeem geen nieuwe problemen meer hoef te melden.

P.S. Aan deze 'post' is denk ik wel te zien dat ik al weer aardig hersteld ben van mijn "verwondingen".